wersja dla słabowidzących

IX edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów". - 01.01.1970 r.

Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego zadecydował o współorganizacji oraz ufundowaniu nagród dla laureatów finału regionalnego IX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów".

Konkurs jest organizowany od 2000 roku i posiada zasięg ogólnopolski. W tym roku odbędzie się 26 sierpnia w Pyrzyckim Domu Kultury.

Patronat nad konkursem na szczeblu regionalnym będzie sprawował Wicemarszałek Województwa Zachodniopomorskiego - Jan Krawczuk i już dziewiąty raz ufunduje nagrody za I miejsca, we wszystkich kategoriach na najlepszy produkt żywnościowy.

Konkurs będzie miał na celu wyłonienie najlepszego produktu oraz zgromadzenie wiedzy o oryginalnych tradycyjnych produktach żywnościowych, charakterystycznych dla danego regionu. Produkty te muszą być wytwarzane w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników, aby mogły stanowić kulinarne dziedzictwo regionu, a także promować i stymulować wykorzystanie zasobów lokalnej, tradycyjnej żywności.

Głównym inicjatorem i organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego z Warszawy. Natomiast partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi są Urząd Marszałkowski Województwa Zachodniopomorskiego, Zachodniopomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Barzkowicach oraz Urząd Miasta i Gminy w Pyrzycach.