wersja dla słabowidzących

"Afera solna" - działania Głównego Inspektora Sanitarnego - 01.01.1970 r.

Informacja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.

 

 

 

 

Kontrole zlecone przez Głównego Inspektora Sanitarnego mają na celu:

- sprawdzenie w obrocie szczególnie hurtowym i detalicznym obecności soli spożywczej i soli peklującej wprowadzonych do obrotu przez zakłady objęte postępowaniem prokuratorskim z województw Wielkopolskiego i kujawsko - pomorskiego.

- zastosowanie nakazu zabezpieczenia i wstrzymania obrotu tymi produktami do czasu uzyskania wyników badań stosując zasadę ostrożności, o której mowa w artykule 7 Rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r.

W czasie kontroli w pozostałych zakładach produkujących/konfekcjonujących sól spożywczą lub peklującą w przypadku jakiegokolwiek podejrzenia zagrożenia co do bezpieczeństwa dla zdrowia konsumentów wynikającego z zastosowania zafałszowanej soli, pobranie próbek do badań odróżniających sól spożywczą od soli technicznej i wstrzymanie wprowadzenia do obrotu ww. produktów do czasu otrzymania wyników badań.

Poprzednie działania GIS.

Niezwłocznie po otrzymaniu informacji o zastosowaniu w produkcji środków spożywczych soli technicznej jako soli spożywczej przez dwie firmy z województwa kujawsko – pomorskiego i jedną firmę z województwa wielkopolskiego Główny Inspektor Sanitarny:

- wydał polecenie Państwowym Wojewódzkim Inspektorom Sanitarnym w Poznaniu i Bydgoszczy bezzwłocznego przekazania list dystrybucji soli z podejrzanych zakładów do wszystkich Państwowych Wojewódzkich Inspektorów Sanitarnych oraz do wiadomości do Głównego Inspektoratu Sanitarnego bezzwłocznie po udostępnieniu list przez organy ścigania;

- zwrócił się do wszystkich Państwowych Wojewódzkich Inspektorów Sanitarnych o przeprowadzenie kontroli w zakładach produkcji żywności, które zgodnie z listami dystrybucji, które zostaną przekazane przez PWIS w Poznaniu i Bydgoszczy (po ich otrzymaniu od organów ścigania), otrzymały zafałszowaną sól i istnieje prawdopodobieństwo zastosowania jej w procesie technologicznym;

- zwrócił się do Kierownika Zakładu Badania Żywności i Przedmiotów Użytku w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładzie Higieny o opinię merytoryczną dotyczącą szacowania ryzyka dla zdrowia konsumentów dot. zanieczyszczeń znajdujących się w soli technicznej oraz o zajęcie stanowiska odnośnie monitoringu zjawiska poprzez m. in. badania odróżniające sól techniczną od soli spożywczej, które powinny być przeprowadzone przez laboratoria WSSE. Ponadto wnioskował o określenie liczby próbek soli spożywczej oraz soli peklującej w opakowaniach jednostkowych, które powinny być pobrane w poszczególnych województwach z obrotu, a także liczby próbek z zakładów przetwórstwa spożywczego do badania laboratoryjnego;

- wystąpił do Głównego Lekarza Weterynarii o informację, czy organy Inspekcji Weterynaryjnej pobierały do badań laboratoryjnych próbki mieszanek peklujących, które mogą być zafałszowane solą techniczną, wytwarzanych w zakładach nadzorowanych przez Inspekcję Weterynaryjną lub zakupionych przez te zakłady lub czy takie badania są planowane oraz w jakim zakresie;

- wystąpił do Prezesa Urzędu Konkurencji i Konsumentów, jako organu nadzorującego działanie Państwowej Inspekcji Handlowej, o przekazanie informacji na temat podjętych działań, bowiem zaistniały proceder dot. fałszowania żywności.

 

Informację otrzymaliśmy od Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Goleniowie.