Chemia od kuchni w powiatowej szkole - 30.11.2021 r.
W listopadzie odbyły się zajęcia z innowacji "Chemia od kuchni", której głównym celem było rozbudzanie pasji do nauk przyrodniczych oraz inspirowanie uczniów do odkrywania świata w niekonwencjonalny sposób.
Uczniowie klasy 7a Szkoły Podstawowej wykonali ciekawe doświadczenia chemiczne. Badali rozpuszczalność różnych substancji oraz wpływ czynników zewnętrznych tj. mieszanie, temperatura na szybkość rozpuszczania danych substancji. Uczniowie poprzez proste doświadczenia zostali zapoznani z różnymi typami reakcji chemicznych (synteza, analiza i wymiana). Młodzież przy pomocy nauczyciela przeprowadziła między innymi reakcję spalania wiórek magnezu, która wywarła na nich fenomenalne wrażenie. Uczniowie rozwijali również umiejętności prawidłowego i bezpiecznego postępowania z substancjami chemicznymi.
Informacja oraz zdjęcia: ZSS w Goleniowie