wersja dla słabowidzących

Dzień w Radissonie - 14.04.2014 r.

 -

W ostatnim tygodniu klasa II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych odwiedziła Hotel Radisson Blu. Uczniowie zostali wprowadzeni do najbardziej luksusowych pokoi hotelowych. Zadawali bardzo dużo pytań dotyczących zakwaterowania gości, cen apartamentów. Następnie zostali przekazani personelowi do części gastronomicznej. Tam zostali zapoznani z warunkami przechowywania żywności, wyposażeniem kuchni, przygotowaniem stołów dla gości, zobaczyli prawidłowe ułożenie sztućców, serwetek. Największe wrażenie zrobiła na nich restauracja „Renesans”, gdzie młodzież podziwiała zastawę stołową ręcznie malowaną, piękne obrazy na ścianach. Karta dań zawierała ciekawe propozycje, ale jej mankamentem były dość wysoki ceny jak na uczniowską kieszeń.

Następnym punktem programu było skorzystanie z usług gastronomii w „Galaxy”. Nakarmieni i w dobrych humorach uczniowie windą wznieśli się na 22 piętro do „Cafe 22”, skąd podziwiali panoramę Szczecina. O godzinie 13.30 nadszedł czas powrotu do domu. Wszystkim szkoda było wracać, ponieważ wycieczka była bardzo ciekawa i pouczająca. Uczniowie mieli okazję zobaczyć jak funkcjonuje profesjonalny zakład gastronomiczny, wspólnie spędzić czas, zobaczyć jak zachowuje się zespół klasowy poza szkołą. Z uśmiechem zadowolenia na twarzy o godzinie 14.30 młodzież wróciła do Maszewa.

Informację oraz zdjęcia otrzymaliśmy z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych  w Maszewie.