wersja dla słabowidzących

Konkurs „Polskie Potrawy Wigilijne” - 18.12.2013 r.

 -

Informacja Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie:

15 grudnia 2013 r. po raz kolejny Goleniowski Dom Kultury zorganizował konkurs „Polskie Potrawy Wigilijne”. Udział w konkursie, tak jak w latach ubiegłych zgłosił Samorząd Uczniowski Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie, pod opieką Pani Kingi Gryczyńskiej – Rozdeby i Agnieszki Jezierskiej – Kusiak, oraz Rada Rodziców. Zaprezentowano umiejętności kulinarne w czterech kategoriach: zupy i barszcze, potrawy z ryb, ciasta i wypieki oraz pierogi, uszka i inne.

Ocenie jury podlegały walory smakowe, estetyka potrawy oraz wystrój stołu przygotowany przez panią pedagog Beatę Igras. Efekty pracy uczestników konkursu, Jury oceniło w następujący sposób:

1. miejsce zdobył Samorząd Uczniowski – Bartosz Felbur w kategorii: potrawy z ryb, za pasztet ze szczupaka,
2. miejsce zdobył Samorząd Uczniowski – Patrycja Świątek - w kategorii: pierogi, uszka i inne, za gołąbki z kaszą w sosie grzybowym,
3. miejsce zdobyła Rada Rodziców w kategorii: pierogi, uszka i inne, za kotleciki z kaszą i ryżem w sosie grzybowym.

W trakcie trwania konkursu znany na terenie Gminy Goleniów kucharz, a zarazem Przewodniczący Rady Rodziców w Zespole Szkół nr 1, Pan Tadeusz Felbur, zaprezentował przygotowanie ryby wigilijnej – „Sandacza faszerowanego w galantynie”.

Gratulujemy serdecznie wszystkim uczestnikom i dziękujemy za udział w konkursie!

Informacja Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Maszewie:

Jak co roku, przed świętami Bożego Narodzenia, Goleniowski Dom Kultury zorganizował konkurs Polskie Potrawy Wigilijne. I jak co roku Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Maszewie  wziął w nim udział. Uczniowie technikum żywienia, pod kierunkiem pani Małgorzaty Węcławik - Adamczuk przygotowali pyszne potrawy wigilijne.

W tym roku nagrodzono nasz barszcz grzybowy z uszkami i wyróżniono tort rybny z sosem czosnkowym oraz tort makowo-czekoladowy. Młodzież nie tylko przygotowała smaczne potrawy, zadbała rónież o piękny stół i świąteczną atmosferę przy nim.

Informacja Zespołu Szkół w Goleniowie:

Zwyczajem stał się już udział naszych uczniów w konkursie „Polskie Potrawy Wigilijne” organizowanym przez Goleniowski Dom Kultury. Naszą szkołę reprezentowali uczniowie ze Szkoły Przysposabiającej do Pracy i Zasadniczej Szkoły  Zawodowej. Cieszy nas bardzo fakt, że nasze starania kulinarne zostały docenione, mogliśmy stanąć na scenie i odebrać nagrody!

Zdobyliśmy II miejsce w kategorii zupy i barszcze – za barszcz czerwony z uszkami i fasolą  oraz wyróżnienie w kategorii potrawy z ryb –  za rybę po grecku. Nie lada gratką była dla nas prezentacja przygotowania sandacza faszerowanego w galarecie, prowadzona przez mistrza kucharskiego Tadeusza Felbura. Natomiast ucztą dla ducha był występ grupy folkowej ALEPAK. Uczestnictwo w konkursie wzbogaciło nas o nowe doświadczenia społeczne, wprowadziło w cudowny nastrój Świąt Bożego Narodzenia.

Ogromne podziękowania za smaczne wsparcie w wysiłkach kulinarnych składamy pani Urszuli Kazanieckiej i pani Agnieszce Łobodzie!