23 marca 2013 r. uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Goleniowie wraz z Radą Rodziców wzięli udział w X konkursie Polskie Potrawy Wielkanocne, którego organizatorem był Goleniowski Dom Kultury. Przygotowano potrawy w czterech kategoriach:
Zupy wielkanocne: Żurek wielkanocny – Patrycja Kuklińska kl. II THO
Potrawy z jaj: Jajka faszerowane – mix - Dominika Brzezińska kl. I THO
Ciasta i wypieki: Mazurek – Natalia Wolna kl. II THO
Mięsa: Roladki z szynki i jajkiem nadziewanym – Bartosz Felbur kl. I e
Każdy uczestnik przygotowywał i eksponował swoją potrawę, która oceniana była przez jury. Ocenie podlegały walory smakowe, estetyka potrawy oraz wystrój stołu.
Wyróżnienia i nagrody:
3 – miejsce zdobył Samorząd Uczniowski w kategorii: Potrawy z jaj (wyk. D. Brzezińska)
2 - miejsce zdobył Samorząd Uczniowski w kategorii: Mięsa ( wyk. G. Felbur)
3 – miejsce zdobyła Rada Rodziców w kategorii: Ciasta i wypieki – Babka piaskowa gotowana
Gratulujemy serdecznie wszystkim uczestnikom i dziękujemy za udział w konkursie, który przede wszystkim uczy pielęgnowania tradycji i obyczajów Świąt Wielkiej Nocy. Z obchodami tych radosnych Świąt związanych jest wiele zwyczajów ludowych, m.in. śniadanie wielkanocne, pisanki, śmigus – dyngus, palma wielkanocna. Polska tradycja potraw wielkanocnych jest bardzo bogata i nie ma chyba innej tak bogatej tradycji kulinarnej na czas obchodów Świąt Wielkanocnych!
Informację oraz zdjęcia otrzymaliśmy z Zespołu Szkół Zawodowych w Goleniowie.