wersja dla słabowidzących

Konkurs Potraw Wielkanocnych z udziałem uczniów z Zespołu Szkół Zawodowych w Goleniowie - 01.01.1970 r.

 -

 

 

 

 

23 marca 2013 r. uczniowie Zespołu Szkół Zawodowych w Goleniowie wraz z Radą Rodziców wzięli udział w X konkursie Polskie Potrawy Wielkanocne, którego organizatorem był Goleniowski Dom Kultury. Przygotowano potrawy w czterech kategoriach:

Zupy wielkanocne: Żurek wielkanocny – Patrycja Kuklińska kl. II THO

Potrawy z jaj: Jajka faszerowane – mix - Dominika Brzezińska kl. I THO

Ciasta i wypieki: Mazurek – Natalia Wolna kl. II THO

Mięsa: Roladki z szynki i jajkiem nadziewanym – Bartosz Felbur kl. I e

Każdy uczestnik przygotowywał i eksponował swoją potrawę, która oceniana była przez jury. Ocenie podlegały walory smakowe, estetyka potrawy oraz wystrój stołu.

Wyróżnienia i nagrody:

3 – miejsce zdobył Samorząd Uczniowski w kategorii: Potrawy z jaj (wyk. D. Brzezińska)

2 - miejsce zdobył Samorząd Uczniowski w kategorii: Mięsa ( wyk. G. Felbur)

3 – miejsce zdobyła Rada Rodziców w kategorii: Ciasta i wypieki – Babka piaskowa gotowana

Gratulujemy serdecznie wszystkim uczestnikom i dziękujemy za udział w konkursie, który przede wszystkim uczy pielęgnowania tradycji i obyczajów Świąt Wielkiej Nocy. Z obchodami tych radosnych Świąt związanych jest wiele zwyczajów ludowych, m.in. śniadanie wielkanocne, pisanki, śmigus – dyngus, palma wielkanocna. Polska tradycja potraw wielkanocnych jest bardzo bogata i nie ma chyba innej tak bogatej tradycji kulinarnej na czas obchodów Świąt Wielkanocnych!

Informację oraz zdjęcia otrzymaliśmy z Zespołu Szkół Zawodowych w Goleniowie.