wersja dla słabowidzących

Polskie Potrawy Wielkanocne - 01.01.1970 r.

 -

I miejsce Zespołu Szkół Zawodowych w kategorii "inna polska potrawa".

 

 

 

W związku ze zbliżającymi się Świętami Wielkiej Nocy 31 marca 2011 roku Zespół Szkół Zawodowych w Goleniowie pod opieką Kingi Gryczyńskiej - Rozdeba, wziął  udział w konkursie Polskie Potrawy Wielkanocne zorganizowanym przez Goleniowski Dom Kultury.

Po raz pierwszy w konkursie wspólnie ze szkołą brała udział szkoła z Greifswaldu. Szkoła Zawodowa powiatu Pomorze Przednie - Greifswald w mieście uniwersyteckim i hanzeatyckim Greifswald, z którą od lat współpracujemy. Zarówno Zespół Szkół Zawodowych, jak i zaprzyjaźniona z szkoła niemiecka startowały w 4 kategoriach: ciasta i wypieki, mięsa, inne polskie potrawy i tradycyjne potrawy innych narodowości. Polska szkoła zajęła I miejsce w kategorii "inna polska potrawa" za zupę kwaśnicę i zdobyła 2 wyróżnienia za schab z jabłkami w sosie i babkę makową. Natomiast szkoła z  Greifswaldu zajęła II miejsce w kategorii ciasta i wypieki za tort marchwiowy i wyróżnienie w kategorii mięsa.

Na szczególną uwagę zasługuje przepiękna dekoracja konkursowego stanowiska przygotowana przez pedagog szkoły Beatę Igras. Wszystkim uczestnikom składamy gratulacje!

Informację oraz zdjęcia otrzymaliśmy z Zespołu Szkół Zawodowych w Goleniowie.