wersja dla słabowidzących

Polskie Potrawy Wielkanocne - 16.04.2014 r.

 -

12 kwietnia 2014 roku odbył się XI Konkurs Kulinarny.

Informacja z Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie:

Konkurs ten to jedna ze sztandarowych imprez organizowanych przez Goleniowski Dom Kultury. Tak jak w latach ubiegłych udział w konkursie wziął Samorząd Uczniowski Zespołu Szkół nr 1w Goleniowie oraz Rada Rodziców. Swoje umiejętności kulinarne zaprezentowano w czterech kategoriach: zupy wielkanocne, potrawy z jaj, ciasta i wypieki, mięsa.

Prawdziwy kunszt i piękno wielkanocnych stołów to nie tylko tradycyjne potrawy, ale też umiejętny sposób ich podania i wiosenna, kolorowa dekoracja przygotowana przez Panią Wicedyrektor Beatę Igras.

Komisja konkursowa przyznała samorządowi uczniowskiemu II miejsce w kategorii potrawy z jaj za pasztet jajeczny z sosem tatarskim i I miejsce Radzie Rodziców za kotleciki jajeczne z sosem chrzanowym.

Gratulacje i wyrazy uznania składamy Pani Małgorzacie Kozak nauczycielce języka polskiego w Zespole Szkół nr 1 w Goleniowie, która zdobyła grand prix konkursu przyznaną przez szefów gastronomii i cukiernictwa ze szczecińskiego hotelu Radisson za bezę Pavlowej i pierniki.

Informacja z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalych w Maszewie:

12 kwietnia 2014 r. uczniowie Techniku nr 1 w Maszewie, pod opieką pani Małgorzaty Węcławik- Adamczuk, wzięli udział w XI konkursie "Polskie Potrawy Wielkanocne", który odbył się w Goleniowskim Domu Kultury. W tym roku po raz pierwszy uczniowie wystartowali jako dwa zespoły - klasa III TŻiGD i II TŻiUG -podnosząc poprzeczkę konkursu i w umiejętny sposób ze sobą rywalizując.

Obydwa zespoły zdobyły pierwsze miejsca : klasa II TŻiUG za Roladę z boczku z sosem tzatziki a klasa III TŻiGD za Żur z jajem. Komisji oceniającej, w której skład wchodzili członkowie życia publicznego Goleniowa, przewodniczył, jak co roku, pan Wiesław Kartasiński - szef kuchni Restauracji Hotelu Radisson. Nagrodzone zespoły wróciły do szkoły zadowolone i z cennymi nagrodami.