Zespół Szkół nr 1 w Goleniowie:
Samorząd Uczniowski Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie wspólnie z Radą Rodziców wziął udziału w XII konkursie „Polskie Potrawy Wigilijne”, który odbył się w niedzielę – 21 grudnia 2014 r. w siedzibie Goleniowskiego Domu Kultury.
W tym roku Samorząd Uczniowski zdobył wyróżnienie w kategorii zupy wigilijne za zupę grzybową. Natomiast Rada Rodziców otrzymała nagrodę Grand Prix ufundowaną przez Burmistrza Gminy Goleniów Pana Roberta Krupowicza w kategorii ryby – za ziemniaki faszerowane śledziem w sosie curry. Wystój stanowiska konkursowego przygotowała Pani wicedyrektor Beata Igras. Na uwagę zasługuje również zajęcie pierwszego miejsca przez nauczyciela języka polskiego ZS nr 1 Panią Małgorzatę Kozak za tort makowy.
Wszystkim uczestnikom gratulujemy i życzymy sukcesów podczas konkursu „Polskie Potrawy Wielkanocne”.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Maszewie:
Jak co roku przed świętami Bożego Narodzenia uczniowie ZSP w Maszewie pod kierunkiem p. Małgorzaty Węcławik Adamczuk wzięli udział w konkursie na potrawy wigilijne, organizowanym przez Goleniowski Dom Kultury. Młodzież przygotowała potrawy w czterech kategoriach: zupy i barszcze, ryby, ciasta i wypieki oraz pierogi, uszka i inne.
W tym roku komisję, której przewodniczył p. Wiesław Kartasiński -szef kuchni Restauracji Hotelu Radisson w Szczecinie, oczarował karp w cieście z orzechami z sosem jabłkowo-chrzanowym. Mimo tego, że to ryba była popisowym daniem na naszym wigilijnym stole, pozostałe potrawy były równie pyszne.