wersja dla słabowidzących

Szkoły prowadzone przez Powiat Goleniowski w konkursie GDK - 01.01.1970 r.

 -

"Polskie Potrawy Wigilijne”. Grand Prix po raz kolejny dla szkoły z Maszewa!

 

 

Informacja z Zespołu Szkół Zawodowych:

W związku ze zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia Goleniowski Dom Kultury zorganizował 16 grudnia konkurs „Polskie Potrawy Wigilijne”. Swój udział w konkursie, tak jak w latach ubiegłych pod opieką Pani Kingi Gryczyńskiej- Rozdeba zgłosił Zespół Szkół Zawodowych w Goleniowie. W tym roku po raz pierwszy uczniów naszej szkoły silnie wspierała Rada Rodziców. Należy nadmienić, iż w konkursie wspólnie z naszą szkołą brała udział  szkoła z Greifswaldu - Szkoła Zawodowa powiatu Pomorze Przednie- Greifswald w mieście uniwersyteckim i hanzeatyckim Greifswald, z którą od lat współpracujemy. Wszystkie potrawy prezentowane przez uczestników konkursu oceniane były w czterech kategoriach tj: zupy wigilijne, potrawy rybne, ciasta i wypieki oraz pierogi, uszka i inne potrawy. Dzięki zupie grzybowej przygotowanej przez uczennicę I klasy technikum hotelarskiego Dominikę Brzezińską oraz kotlecikom ziemniaczanym w sosie z borowików sporządzonych przez przedstawiciela Rady Rodziców – Pana Tadeusza Felbura zajęliśmy I miejsce w kategoriach: zupy wigilijne oraz pierogi, uszka i inne potrawy. Nasze potrawy docenili również kucharze z hotelu Radisson Blu ze Szczecina, przyznając Nam nagrodę specjalną- voucher o wartości 200 złotych. Na szczególną uwagę zasługuje przepiękna dekoracja naszego konkursowego stanowiska przygotowana przez panią pedagog szkoły - Panią Beatę Igras.

Informacja z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Maszewie:

16 grudnia w Goleniowskim Domu Kultury odbył się konkurs "Polskie Potrawy Wigilijne", w którym wzięła udział młodzież z Technikum nr 1 w Maszewie pod kierunkiem p. Małgorzaty Węcławik -Adamczuk. Przygotowane potrawy oceniało jury, m.in. p. Wiesław Kartasiński z Hotelu Radisson i p. Anna Szatkowska z Hotelu Europa. Wigilijnych przysmaków próbowali też przedstawiciele władz Powiatu i Gminy oraz osoby z życia publicznego Goleniowa. Nasza szkoła otrzymała nagrodę główną GRAND PRIX za razowe pierożki z sosem pieczarkowym. Młodzież przygotowała również zupę borowikową z grzankami, karpia w pomarańczowej galaretce z żurawiną oraz orzeszki ziemne.

Informacja z Zespołu Szkół w Goleniowie:

Szkoła Przysposabiająca do Pracy odniosła kolejny sukces kulinarny! Szesnastego grudnia uczestniczyliśmy w konkursie kulinarnym „Polskie Potrawy Wigilijne” organizowanym przez Goleniowski Dom Kultury. Znaleźliśmy się w krainie świątecznych smaków, zapachów, ciepłego światła i niespodzianek… Konkurs uświetnił swoim występem zespół śpiewaczy „Jarzębina”.

Magia naszego świątecznego stołu sprawiła, że Jury przyznało naszej szkole pierwsze miejsce w kategorii ciasta i wypieki! Makowiec po japońsku można już tylko chłonąć wzrokiem w naszej galerii. Zapraszamy!

Składamy ogromne podziękowania Pani Renacie Kropidłowskiej, która wspomogła nasze starania kulinarne! Brawo! Równie chętnych Rodziców już dziś zapraszamy do Wielkanocnej edycji konkursu.

Na zdjęciu głównym zwycięzcy konkursu.