W dniu 19 września 2019 r. uczniowie Branżowej Szkoły przy Zespole Szkół Specjalnych w Goleniowie uczestniczyli w zajęciach zorganizowanych w Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w ramach Festiwalu Nauki 2019.
Warsztaty pod nazwą ”Smakołyki z mleka” obejmowały samodzielną produkcję lodów, masełek smakowych, maślanki, oraz mleka fermentowanego (jogurt i kefir). Ponadto w ramach zajęć uczniowie mogli degustować wyprodukowane produkty i określać ich cechy sensoryczne tj. smak, zapach, barwę i konsystencję. Ciekawą propozycją warsztatów było wygłoszenie mini wykładu o mleku fermentowanym, który miał uświadomić młodzież jak ważne znaczenie w codziennej diecie ma spożywanie proponowanej grupy napojów tj. maślanek, jogurtów, kefirów itp.
Zajęcia były bardzo ciekawym doświadczeniem dla naszych uczniów, którzy bardzo angażowali się w samodzielną produkcję wyrobów z mleka. Mamy nadzieję, że będą umieli wykorzystać tę wiedzę na zajęciach praktycznych jak również w domach.
Informacja: Zespół Szkół Specjalnych w Goleniowie.