wersja dla słabowidzących

Uczniowie Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie z wizytą w Radissonie - 03.04.2015 r.

 -

27 marca 2015 r. uczniowie kl. 1 TŻ  z Zespołu Szkół nr 1 w Goleniowie, kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, pod opieką swej wychowawczyni – pani Małgorzaty Kozak oraz przewodniczącego Rady Rodziców pana Tadeusza Felbura -  przebywali w szczecińskim hotelu Radissson na przedmiotowej wycieczce.

Głównym punktem programu było zwiedzanie  kuchni oraz całego zaplecza wspierającego działalność gastronomiczną hotelu. Dzięki uprzejmości szefa kuchni, pana Wiesława Kartasińskiego oraz jego zastępczyni pani Anny Szadkowskiej, młodzież miała możliwość poznać funkcjonowanie tak dużej kuchni, organizację pracy na poszczególnych stanowiskach oraz przygotowanie niektórych potraw. Pani Anna Szadkowska oprowadziła całą grupę praktycznie po wszystkich zakamarkach kuchni od przenajróżniejszych magazynów, pomieszczeń z naczyniami, aż po poszczególne działy, w których przygotowywano dania śniadaniowe, obiadowe oraz ciasta i torty. Uczniowie zobaczyli także sale konferencyjne, bankietowe oraz restauracyjne, gdzie pani Szadkowska, przy dużym wsparciu pana Tadeusza Felbura (znanego i cenionego goleniowskiego zawodowego kucharza), zaprezentowała sposoby nakrywania stołów.

Duże wrażenie zrobiła na nas bardzo sprawna praca personelu oraz ich nienaganny strój. Okazało się, że pracownicy kuchni w trakcie jednego dnia pracy zmieniają swą odzież roboczą nawet trzykrotnie! Wszędzie widać było, jak dużą wagę przykłada się tu do  spraw związanych z higieną pracy i higieną przygotowywania potraw. Sporą grupę pracowników stanowią uczniowie zasadniczych szkół zawodowych, którzy w Radissonie odbywają praktyki zawodowe. Jednym z nich okazał się syn pana Tadeusza - Bartek Felbur, który jako trzecioklasista zademonstrował koleżankom i kolegom z Goleniowa swoje kulinarne umiejętności.

Mieliśmy możliwość przyjrzenia się, jak powstaje firmowa kanapka, sałatka rzymska oraz omlet z warzywami. Pani Anna Szadkowska  dała do degustacji danie dnia - cannelloni faszerowane kaszą, borowikami i pieczarkami, a do tego aromatyczny sos grzybowy. Jednym słowem - było pysznie!

Informację oraz zdjęcia otrzymaliśmy z Zespoł Szkół nr 1 w Goleniowie.