wersja dla słabowidzących

Warsztaty praktyczne - 01.01.1970 r.

 -

Klasy Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego są objęte patronatem Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.

 

 

29 maja uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Maszewie mieli przyjemność uczestniczyć w warsztatach praktycznych na Wydziale Nauk o Żywności i Rybactwa w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności. Zajęcia poprowadziła kierownik zakładu dr hab. inż. Małgorzata Jasińska, oraz dr inż. Anna Mituniewicz-Małek i dr inż. Krzysztof Kryża. Tematem przewodnim warsztatów laboratoryjnych była „Galanteria mleczna na miarę każdego zacisza domowego, wybrane metody chłodniczego zabezpieczenia żywności” Przez pełne trzy godziny uczniowie poznawali tajniki fermentacji, proces powstawania jogurtów naturalnych, kefirów, lodów i masła. Wszystkie zagadnienia poznali w praktyce i mogli skosztować efekty swojej pracy. Następnie omówione zostały sposoby zabezpieczania żywności takie jak: liofilizacja, metoda flair-flow, metoda solankowa, oraz szerokie zastosowanie w/w metod w produkcji żywności.

Spotkania z pracownikami naukowymi są doskonałą okazją do pogłębiania wiedzy, dają możliwość poznania wielu ciekawych zagadnień ze świata nauki. Zachęcamy więc naszych uczniów do korzystania z oferty przygotowanej specjalnie dla nich przez pracowników naukowych Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.

Informację oraz zdjęcia otrzymaliśmy z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Maszewie.