Przyszli właściciele gospodarstw agroturystycznych, uczniowie kl.IV Technikum Turystyki Wiejskiej, byli z wizytą w Zakładzie Technologii Mleczarskiej i Przechowalnictwa Żywności na Zachodniopomorskim Uniwersytecie Technologicznym w Szczecinie. Zostali zapoznani z produkcją masła, jogurtów, kefirów.
Wykorzystując specjalistyczny sprzęt uczniowie określili kwasowość mleka. Największym zainteresowaniem cieszyła się produkcja lodów. Uczniowie degustowali wszystkie przetwory mleczarskie i dziwili się, dlaczego mają one inny smak niż produkty ze sklepu. Na nurtujące młodych ludzi pytania odpowiadały panie prowadzące warsztaty: dr hab. inż. Izabela Dmytrow oraz dr inż. Anna Mituniewicz-Małek.
Zajęcia były bardzo ciekawe, młodzież dowiedziała się jak przechowywać produkty mleczne, od czego zależy ich jakość oraz na co zwracać uwagę przy zakupie tych artykułów. Panie zachęcały do domowej produkcji przetworów , która wcale nie jest trudna, ale dzięki temu wiemy, co jemy.
Informację oraz zdjęcia otrzymaliśmy z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Maszewie.