wersja dla słabowidzących

VII konkurs Polskie Potrawy Wielkanocne. - 01.01.1970 r.

GDK zaprasza.

Goleniowski Dom Kultury serdecznie zaprasza do  udziału w VII konkursie  „Polskie Potrawy Wielkanocne ”. Konkurs  odbędzie się w sobotę - 04 kwietnia 2009 o godz. 14.00 w Goleniowskim Domu  przy ul. Słowackiego 1 w Goleniowie.

Wielkanoc – Święta zwycięstwa nad śmiercią, zwycięstwa nad złem. Najstarsze i najważniejsze Święto chrześcijańskie upamiętniające zmartwychwstanie Jezusa Chrystusa.
 Z obchodami Świąt Wielkanocnych związanych jest wiele zwyczajów ludowych, m.in.: śniadanie wielkanocne, pisanki, święcone, śmigus-dyngus, palma wielkanocna, pogrzeb żuru i śledzia.
W czasie Wielkiego Postu spożywano jedynie kaszę, ziemniaki, żur i śledzie. Nie należy się wobec tego dziwić, że zaraz po zakończeniu postu, w zwyczaju było wieszanie, bądź przybijanie śledzia do drzewa za to, że przez sześć niedziel panował nad mięsem.

Zapraszamy do udziału: szkoły gastronomiczne, szkoły podstawowe, gimnazja ,  koła gospodyń wiejskich, restauracje, kawiarnie i inne instytucje oraz pojedyncze osoby, chcące zaprezentować swoje umiejętności kulinarne w potrawach  związanych ze Świętami Wielkiej Nocy
INFORMACJE ORGANIZACYJNE
Uczestnicy będą podzieleni na dwie kategorie:
☺ szkoły, koła gospodyń wiejskich, uczestnicy indywidualni:
☺ restauracje, kawiarnie i zakłady gastronomiczne.
Wszystkie potrawy oceniane będą w czterech kategoriach:
Zupy wielkanocne
Potrawy z jaj
Ciasta i wypieki
Mięsa

UWAGA - Każdy uczestnik może zgłosić do konkursu tylko jedną potrawę w danej kategorii(  w załączeniu karta zgłoszenia).
Goleniowski Dom Kultury zabezpieczy każdemu uczestnikowi następujące warunki  do przygotowania potraw :
  -  2 stoły o wymiarach 80 x 80 cm
  -  miejsce do podgrzania potraw
  -  kuchnię elektryczną czteropalnikową z piekarnikiem
  -  kuchenkę mikrofalową.
Uwaga: Nie zabezpieczamy obrusów
Godz. 15:30 – ogłoszenie wyników i wręczenie nagród w konkursie potraw oraz w konkursie plastycznym na Stroik i Kartkę Wielkanocną.

 SPOSÓB OCENY I SPOSÓB GŁOSOWANIA JURY
Z 12 osobowego składu Jury powołane zostaną  cztery komisje oceniające poszczególne kategorie. W każdej z czterech kategorii trzyosobowe Jury może przyznać maksymalnie 15 punktów dla jednej potrawy.  Każdy członek Jury otrzymuje kartę oceny potrawy, gdzie wpisuje nazwę potrawy, wykonawcę potrawy oraz w każdej z trzech rubryk oceny (estetyka prezentacji, estetyka potrawy, walory smakowe) przyznaje od 1 do 5 punktów. W każdej kategorii przyznaje się pierwsze, drugie i trzecie miejsce. Zwycięża potrawa, która otrzyma maksymalną liczbę punktów. Z czterech pierwszych nagród przyznanych w poszczególnych kategoriach Przewodniczący Jury wybierze jedną potrawę, która otrzyma nagrodę główną GRAND PRIX .
Zgłoszeń do konkursu oczekujemy od Państwa w nieprzekraczalnym terminie do 2 kwietnia 2009r. tel./fax.  0 91/418 26 88, lub  w Goleniowskim Domu Kultury, ul. Słowackiego 1.  
Dla zwycięzców przewidziano nagrody !!!
Mamy nadzieję, że organizowany przez nas konkurs dostarczy Państwu miłych wrażeń dla podniebienia a  także  przyczyni się do poznania nowych potraw, które  będziemy mogli zaprezentować na naszych stołach podczas Świąt Wielkanocnych.